Buradasınız: Ana Sayfa > ANKYRA VE ANKARA > ANKARA MUTFAĞI

ANKARA MUTFAĞI

Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Kilerler genellikle iki katlı olur ve yukarı kısmına mü-sandere denirdi. Mutfağın bir kenarına odun istif edilirdi. Yemekler yere serilen sofralarda yenir, önce büyükler, sonra ev halkı otururdu.

ANKARA YEMEKLERİ

ÇORBALAR: Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası

ET YEMEKLERİ : Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer.

PİLAVLAR : Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı.

KÖFTELER: Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte.

DOLMALAR: Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması.

BÖREKLER- ÇÖREKLER: Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı.

YEMEKLER: Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç.

HAMUR İŞİ YEMEKLER: Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği.

TATLILAR - KOMPOSTOLAR: Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı.

EKMEKLER: Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca.

 

MUTFAK MALZEMELERİ

Aşhane- ayşene : Mutfak

Bağa : İki kulplu bir çeşit kahve tepsisi

Bandil : Küçük testi

Bardak : Toprak testi

Beden : Bakır sahan

Bodiç : Küçük testi

Boduç : Fıçı

Boğ : Sofra bezi

Bulgulu Senek : Toprak testi

Caba : Toprak tencere

Cağa : Deri ve bezden yapılan büyük torba

Çatura : Ağaç su testisi

Çente : Çinko sahan ve tas kapağı

Çork : Ocak

Çalpak-hatun : Büyük yayık

Çamçak : Tahta maşrapa

Çekel : Küçük nacak

Çomça : Büyük ağaç kepçe

Çömçü : Toprak ibrik

Dövce : Havan

Eğri : Bıçak

Eysereni Şiran : Hamur kazıma aleti

Enge : Küçük bıçak

Ersin : Demirden hamur kazıma aleti

Gelder : Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı

Gırgırı : Ağzı dar testi

Gölek : Yağ kutusu

Haranı : İki kulplu küçük kazan

Hereni : Büyük tencere

İlistir : Kevgir

Kaşıkla : küçük testi

Mengel : Bakraç

Oklaç-oklagaç : Oklava

Pişirgeç : Tahtadan yufka çevirme aleti

Sergen : Tavanlara yakın konulan raf

Susak : Ağaç maşrapa

Sapsak : Bakır, teneke, çini yada çinkodan yapılmış su kabı

Sitil : Bakırdan saplı şekerlik

Tahar : Ağzı geniş kulpsuz kap

Tandır : Küçük fırın

Terek : Raf

Tıngır : Tepsi

Yangı : Kulplu küçük kap

Yaslahaç : Halur açma tahtası

Yunak : İçinde bir şey yıkanan kap

 

Kaynak: Ankara Valiliği- http://www.ankarakulubu.org.tr




İLETİŞİM

Kayaş Mah.19 Mayıs Bulvarı
No: 693 Mamak/ANKARA-TR

Tel: (0312) 372 79 38 - 372 34 70
Faks:(0312) 372 37 14
ankyra@ankyrareklam.com.tr